
Kup sól himalajską.
Sól to substancja potrzebna do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie własności posiada sól kłodawska czy sól himalajska? Z jakiego powodu powinno się ich używać podczas gotowania?
Cechy soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która świetnie podbija smak potraw. Pomimo, że nadużywanie soli może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, to jej rozsądne porcje (do 6 gramów dziennie) są konieczne dla właściwego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów szacowanych na blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie masę wartościowych minerałów i pierwiastków, między innymi potas, magnez czy żelazo, a przy tym jest pozbawiony niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Różowa sól himalajska wspaniale podkreśla smak dań i jest do kupienia zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło wapnia, cynku i potasu
Sól kłodawska natomiast to produkt o dużym stopniu czystości – posiada prawie 97% NaCl i stanowi idealny do tradycyjnych przetworów. Jest między innymi kopalnią magnezu, żelaza czy wapnia, czyli składników potrzebnych do utrzymania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, skutkiem tego nie traci swoich własności i jest łatwo wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]