
Jeśli szukasz soku z buraka kiszonego, odwiedź ten adres.
Kwaszone warzywa wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednak notorycznie mówi się też o właściwościach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej dostępny jest na półkach sklepowych w alejkach ze zdrową żywnością.
Sok z kapusty kiszonej – składniki odżywcze oraz właściwości
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił prawdopodobnie każdy z nas. Nasze babcie na własną rękę kwasiły kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu kapusty raz za razem dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, mówiąc, że napój jest nadzwyczaj zdrowy, jednakże bardzo cierpki. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to istna bomba witaminowa! Ma on w składzie bardzo duże ilości witaminy A, C, E oraz K, jak również liczne minerały, jak żelazo, potas oraz miedź. Wiele osób może mieć problem z przystosowaniem się do kwasowego posmaku tego soku, ale warto sięgać po niego systematycznie, dlatego że usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, działa on bakterio- i grzybobójczo, eliminuje toksyny z organizmu oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a to sprawia, iż może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić brak witaminy C, co wspiera odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty podaje się też anemikom z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Oczywiście nawet tak zdrowego produktu nie należy nadużywać – zaleca się spożywać mniej więcej 250 ml soku dziennie.
Sok z kiszonych buraków ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyseptyczne
Drugim popularnym sokiem, który wykorzystujemy od wieków w kuchni, a który konsumujemy również jako zdrową przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. W jego składzie znajdziemy masę witamin i ma własności przeciwzapalne, antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: korzystnie wpływa na przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, a przy tym podnosi koncentrację. Chociaż buraki cechują się sporą zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać cukrzycy. Nie poleca się jednak jego konsumpcji przez osoby borykające się z schorzeniami nerek albo reumatyzmem, jak również paniom w ciąży oraz karmiącym piersią.
Jeżeli nie masz możliwości, aby przygotować soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie lub założyć na nie zamówienie online na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że tego typu soki należy magazynować w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]