
Stal nierdzewna to jeden z najstabilniejszych chemicznie stopów. Nie reaguje z kwasami, nie rdzewieje i nie traci swoich właściwości nawet w krańcowych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wydziela się ze stopu i formuje na powierzchni niewidoczną gołym okiem powłokę. Zabezpiecza ona stal przed szkodliwym działaniem licznych substancji chemicznych, jak również polepsza jej odporność na nieprzychylne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki stalowe dla przemysłu kosmetycznym
Z uwagi na to, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z substancjami używanymi do wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są na co dzień stosowane w tej branży. Używa się ich zarówno w procesie produkcyjnym, jak i do przechowywania znacznych ilości gotowych środków. Wymienione wyżej właściwości sprawiają, że zbiornik nierdzewny jest również doskonałym rozwiązaniem dla branży chemicznej oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe.
Zbiorniki nierdzewne w branży spożywczej
Zbiornik ze stali nierdzewnej jest często używany w przeróżnych przedsiębiorstwach z szeroko pojętej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych bądź zakładach przetwórstwa. W browarach, piekarniach czy gorzelniach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wykonane z tego stopu. Usługi przedsiębiorstw zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszą się zainteresowaniem branży spożywczej w głównej mierze dlatego, że na tego rodzaju pojemnikach nie powstaje nalot, który mógłby sprzyjać zanieczyszczeniu ich zawartości bakteriami lub dzikimi drożdżami.