
Więcej informacji o zdrowych kiszonkach.
Kiszonki są tak silnie związane z polską kuchnią, że w naszym odczuciu jest to przede wszystkim słowiański przysmak, nieczęsto spotykany w innych częściach świata. Jednakże kiszone przetwory z warzyw popularne są nie tylko w całej Europie, ale też w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.
Z jakiego powodu kwaszonki cieszą się popularnością?
Historycy uznali, iż proces zabezpieczenia pożywienia przez ich przechowywanie w soli, w solance albo w roztworze octu, znany jest ludziom od ponad 4 tysiącleci. Proces ten najprawdopodobniej nie wywodzi się nawet z Europy, a z terenów antycznej Mezopotamii. Pokarm, który poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, ponieważ niska kwasowość zawiesiny, w której jest on zanurzony, powstrzymuje namnażanie się bakterii przyspieszających gnicie. Paręset lat wstecz był to najlepszy sposób, żeby zwiększyć czas zdatności do spożycia mięsa, ryb oraz warzyw nawet o kilkanaście tygodni. W związku z tym przyjął się zwyczaj szykowania m.in. kiszonek z warzyw z myślą o chłodnych miesiącach. Kwaszonki od początku swojej obecności znane są z aspektów prozdrowotnych, co naturalnie potwierdziło się w badaniach. Cechują się one m.in. ogromną zawartością witaminy C, dlatego też żeglarze statków, które miały w magazynie kiszonki, sporadycznie chorowali na szkorbut. Co ciekawe, w języku polskim kwaszone przetwory warzywne nazywa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma dla zwierząt np z kukurydzy lub bobiku.
Kiszonki – co da się kisić?
Najczęściej spotykanym kwaszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni zasadniczo na wszystkich kontynentach, nawet w Kanadzie oraz w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie ta kategoria przetworów warzywnych nie jest zbytnio popularna. Lecz pickle są tam prawdopodobnie nadzwyczaj lubianym dodatkiem do hot-dogów, kanapek oraz burgerów. W naszym kraju oprócz ogórka, równie popularne są kiszone buraczki i kapusta, których używa się do przyrządzania zup oraz surówek. Niemniej jednak to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W innych rejonach świata kisi się m.in. pomidory, rzodkiew oraz owoce (przykładowo truskawki).
Ocet i Solanka modyfikują smak oraz teksturę warzyw, dodając im chrupkości i kwasowości. Kiszonki nie tylko warzywne, z czasem lat stały się fundamentem bądź istotnym dodatkiem do tysięcy przepisów regionalnych. Warto wiedzieć, iż smak kiszonek może być inny w poszczególnych rejonach świata, ponieważ jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, z których korzysta się w trakcie kwaszenia. Stąd ogórek wyprodukowany wedle tradycyjnego polskiego przepisu, będzie smakował inaczej niż ten zakiszony np. w Izraelu.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]