
Chcesz zamówić kiszoną kapustę? Skieruj się na ten adres.
Niepowtarzalny smak białej kapusty kwaszonej jest ważną cząstką polskiej kuchni. Jest ona elementem wielu dań i każdy Polak dość często gości ją na talerzu. I popieramy to, bo kapusta kiszona to niezwykle zdrowe pożywienie.
Dlaczego należy jeść kwaszoną kapustę?
Kapusta kiszona, bądź kwaszona, bowiem te dwie nazw stosuje się zamiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych odkrytych za sprawą poszukiwania przez człowieka sposobu na kilkumiesięczne przechowywanie pokarmów. Drobno poszatkowane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi czas w efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. W dawnych czasach konsumowanie kapusty kiszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych czy witamin, których zdobycie zimą było o wiele trudniejsze aniżeli obecnie. A warto zaakcentować, iż w kwaszonej kapuście jest wiele substancji, które są konieczne dla właściwego działania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. W kwaszonce tej znajdują się również inne konieczne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B1, B6, B9). Co więcej, kapusta kwaszona to źródło m.in. probiotyków, fosforu i wapnia. Równocześnie to pożywienie nie dostarczające wielu kalorii, dlatego rekomenduje się jego konsumpcję osobom na diecie.
Kapusta kwaszona – w dodatkach oraz w pierogach
Kiszona kapusta na naszych stołach spotykamy zarówno jako bazowy składnik potraw, jak i w przystawkach do nich. Na surowo na ogół spożywa się ją jako surówkę z cebulką oraz marchwią, która pasuje do dań z ryb i ziemniaków, a czasami na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To także produkt, który rewelacyjnie harmonizuje z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, w związku z tym używa się jej w farszu do krokietów, pierogów czy łazanek. Rzecz jasna, bez kiszonej kapusty nie mielibyśmy najlepszych polskich dań jak kapuśniak, góralska kwaśnica albo bigos.
W zasadzie każdy szef kuchni ma swój przepis na kapustę kiszoną, jednak dzisiaj coraz rzadziej zakwasza się ją w mieszkaniu, bowiem nie ma już konieczności gromadzenia artykułów spożywczych na zimę. Kwaszoną kapustę w dużych oraz niewielkich opakowaniach bez problemu znaleźć można w dowolnym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Polscy producenci mają w swojej ofercie też kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]