
Dowiedz się, gdzie kupić żurek w butelce.
Ostatnio rzadko już jemy obiady składające się z dwóch dań. Przez ciągły braku czasu, a przez to pragnienie ekspresowego najedzenia się, raz za razem rezygnujemy z zup, ograniczając się do potraw niegdyś podawanych przeważnie jako to drugie danie. Jednak tradycyjne polskie zupy, takie jak żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeżeli samemu przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to nadal są one stałym punktem w ofercie restauracji oraz barów z polską kuchnią, a także są obowiązkowo podawane w trakcie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Żurek a barszcz biały – barszcz biały i żurek – różnica kryje się nie tylkow mące
Jeżeli spyta się obywatela polski o zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to bezzwłocznie wymieni on albo żurek albo barszcz biały. Mnóstwo osób nawet nie wie, że to dwa odmienne dania, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem tradycyjnie żurek przygotowuje się na zakwasie mąki żytniej, barszcz biały natomiast – na zakwasie na mące pszennej. To jednak nie jedyna rzecz, która dzieli te zupy, niemniej powinno się zdecydowanie podkreślić, że nie ma jednego obowiązującego przepisu na żurek i drugiego na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem umiejętności kucharza oraz jego indywidualnych upodobań. Co jednak da się wyróżnić to fakt, iż w barszczu białym na ogół znajdziemy więcej warzyw oraz grzybów. Barszcz zabiela się też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można użyć sok kapusty kiszonej czy z ogórków kiszonych. Tymczasem z żurkiem temat jest nieco bardziej złożony, gdyż w ramach tej grupy zup można wydzielić trzy warianty:
– gęsty, kwaskowaty żur sporządzany zwykle ze sporą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kartoflami;
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, serwuje się go zazwyczaj z jajkiem i pieczywem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kawałki ziemniaków zalewa się zakwasem żytnim lub chlebowym.
Nie trzeba przygotować samemu zakwasu na barszcz biały i żur
Zrobienie zakwasu na wyszczególnione wcześniej zupy jest proste, aczkolwiek nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W sieci znaleźć można dziesiątki przepisów na zakwas, które warto przetestować. Używając jednakże domowy zakwas należy zamierzać gotowanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, jeżeli chęć np. na barszcz biały przyjdzie do was niespodzianie, warto kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przyrządzanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez trudu dostaniemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, dzięki którym ugotujemy wyśmienity barszcz biały i żurek śląski albo staropolski.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]